Închide Close

Autori

Cătălin Pavel

Cătălin Pavel

CĂTĂLIN PAVEL este scriitor și arheolog. A urmat studii doctorale și postdoctorale la Oxford (Hertford College), Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim, Universitatea din Hamburg și Colegiul Noua Europă din București. A participat la săpături arheologice în ţară, în Germania, Franţa, Anglia, Maroc, Israel și în special în Turcia (la Milet, Gordion și, în 2005–2010, la Troia). A predat arheologie, artă clasică și teme arheologice în literatură în București, Cluj și Atlanta, iar în prezent este conferenţiar universitar la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, unde coordonează doctorate și conduce săpăturile arheologice ale universităţii în Cetatea Histria.
La Humanitas a publicat volumele de nonficţiune Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal (2019; nominalizată la Premiile „Observator cultural“; trad. fr. de J.-L. Courriol, Archéologie de l’amour, Éditions de l’Aube, 2022; trad. it. de B. Mazzoni, L’archeologia dell’amore, Neo Edizioni, 2022), Animalele care ne fac oameni: Blană, cozi și pene în arheologie (2021; Premiul Societăţii de Știinţe Istorice din România, nominalizată la Premiul „Monica Lovinescu“ 2023), romanul Aproape a șaptea parte din lume (2010, premiul UniCredit/Bibliofagia, trad. fr. de F. Ciodaru-Courriol, La septième partie du monde, Editions Non Lieu, 2017), romanul Toate greșelile care se pot face (2022, premiul Uniunii Scriitorilor, Dobrogea) și volumul de povestiri Adevărul despre vacanţe (2023).

 

Fotografia autorului © Sorin Iacob

De acest autor

Muntele cu uși

Cătălin Pavel, Muntele cu uși

CumpărăPreț 67.00 RON

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia