Închide Close

Humanitas Junior

Cezar Petrescu, Fram, ursul polar

Din categoriile 7+ ani, Romane

În colecția Biblioteca de 10+

Ilustrații de Andreea Dobreci

 

Cărți clasice, alese cu grijă, la care ne reîntoarcem adesea, pentru noile generații de elevi, profesori, părinți.

 

De șapte ani, Fram, ursul polar, e fala circului Struțki. Nici tigrii bengalezi, nici elefanții, nici clovnii, acrobații, caii nu sunt așteptați în arenă cu atâta nerăbdare ca el. Ursul alb e întotdeauna vioi, prietenos cu copiii, cărora le împarte bomboane, dansează, merge pe bicicletă și face giumbușlucuri. Asta până într-o seară când iese la rampă și, cuprins de tristețe, refuză să mai facă vreo acrobație. E din pricina unui vis care, de la o vreme, îi tulbură somnul, un vis cu întinderi albe, nesfârșite, cu sloiuri plutitoare pe deasupra cărora unduiește aurora boreală, și cu un urs alb, mare, care îl cheamă stăruitor. Iar Fram răspunde chemării și pornește pe o corabie spre lumea aceea unde stăpânesc ghețurile.

Despre Cezar Petrescu

CEZAR PETRESCU se naște în 1892, în comuna Cotnari, județul Iași, ca fiu al inginerului agronom Dimitrie Petrescu și al soției sale, Olga. Urmează liceul la Roman și apoi la Iași, unde îl are profesor pe Calistrat Hogaș și unde susține bacalaureatul în 1911. Obține licența în drept în 1915. Debutase deja în 1907, în revista Sămănătorul, cu nuvela Scrisori. În 1918 se mută la București și intră în gazetărie. În 1921 înființează împreună cu Lucian Blaga, Adrian Maniu și Gib Mihăescu revista Gândirea. Este, de asemenea, fondator al ziarelor Cuvântul (1924) și Curentul (1928) și director al ziarului România (1938) și al revistei România literară (1938), fiind unul dintre cei mai importanți gazetari ai secolului trecut. Se afirmă ca romancier cu romanul Întunecare (1927; 1928) căruia îi urmează Calea Victoriei (1930), Miss România (1932; 1933), Duminica orbului (1934). Deși opera sa cuprinde aproximativ 70 de volume – romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică, studii, note de călătorie și memorialistică –, Cezar Petrescu rămâne cunoscut și iubit mai ales pentru cartea sa pentru copii Fram, ursul polar. Numele protagonistului este inspirat de nava Fram a faimosului explorator norvegian Fridtjof Nansen. Cezar Petrescu se stinge din viață la 9 martie 1961, la București.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Fram, ursul polar
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 224
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-7651-1
 • Colecție: Biblioteca de 10+
 • Domeniu: 7+ ani, Romane
 • Autor: Cezar Petrescu
 • Ilustraţii: Andreea Dobreci

Noi apariții

Author Spotlight

Cristian Presură

pagina autorului

În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. S-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.

Evenimente

Humanitas Junior pe Social Media

contact