Închide Close

Humanitas Junior

Selma Lagerlöf, Cartea de Crăciun

Din categoriile 6–9 ani, povestiri

În colecția Humanitas Junior

Povestirile Selmei Lagerlöf sunt citite şi recitite, în perioada Crăciunului, pretutindeni în lume: amintiri din copilărie, când bunica îi spunea poveşti la gura sobei, întâmplări din viaţa oamenilor de rând şi legende despre Isus, mituri nordice, istorioare adunate din misteriosul Orient. Cu un talent narativ inegalabil, autoarea transmite astfel cititorilor de toate vârstele un mesaj al iubirii, un îndemn la modestie, bunătate şi înţelegere. Lucruri care ţin de cald în seri reci şi a căror lumină străbate, chiar după ce închizi cartea, lungile nopţi de iarnă.

„În opinia mea, nici una dintre romancierele de mare talent sau geniale nu o depășește pe Selma Lagerlof.“ (Marguerite Yourcenar)

„Fiecare carte a acestei mari povestitoare ne aduce dovezi fără seamăn ale artei sale... Nimeni în Europa nu poate spune povești atât de frumos ca ea.“ (Hermann Hesse)

 

Despre Selma Lagerlöf

SELMA Ottiliana Lovisa LAGERLÖF (20 noiembrie 1858, Mårbacka, regiunea Värmland, Suedia - 16 martie 1940, Mårbacka), supranumită regina literaturii suedeze, a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) şi prima femeie în Academia Suedeză (1914). Încă de la 15 ani şi-a propus să devină scriitoare. În 1881 a plecat la Stockholm, unde a urmat cursurile unui liceu de fete, apoi şcoala pedagogică. Din 1885 până în 1895 a fost învăţătoare la şcoala de fete din Landskrona. În această perioadă a scris Gösta Berlings saga (1891; Povestea lui Gösta Berling), care, după o primire destul de rece în Suedia, a ajuns să se bucure de succes în urma traducerii în daneză. Faima cucerită a ajutat-o să obţină o bursă şi să călătorească (în Italia, Palestina), adunând astfel material pentru viitoarele cărţi, printre care Antikrists mirakcler (1897; Minunile Anticristului) şi Jerusalem (1901; Ierusalim). În 1904 a publicat Kristuslegender (Legende despre Isus), care s-au bucurat de succes şi continuă să fie reedi tate în perioada Crăciunului. Şi-a cucerit renumele interna ţional în primul rând datorită romanului în două volume Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1907; Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia), tradus în şaizeci de limbi. Extraordinarul talent de povestitoare pe care l-a dovedit în numeroase nuvele sau romane o înrudeşte, prin stil, cu scriitorul danez Hans Christian Andersen.

Recenzii

Cea mai frumoasă carte de Crăciun
de Elisabeta Lăsconi

"Carte de Crăciun" de Selma Lagerlöf, apărută recent la Editura Humanitas, te îndeamnă să dai în mintea copiilor şi-n vraja lecturii, indiferent că ai 7 ani sau 77. Antologia făcută de Liliana Donose Samuelsson, traducătoare pasionată din suedeză, reuneşte povestiri din multe volume, una mai surprinzătoare ca alta, şi merită lăudată: o minunăţie cu ilustraţii magice de Ikon Wikland, de aşezat sub Pomul de Crăciun, ca să fie apoi citită în familie, de cei mari şi de cei mici împreună.
Prima povestire, care dă şi titlul cărţii, descrie atmosfera sărbătorii de Crăciun, pregătirile şi momentul aşteptat, surpriza darurilor. Darul cel râvnit este precedat de altele ce o invită pe fetiţă să capete pricepere la cusut. Iar darul multaşteptat, o carte, întâi stârneşte bucurie şi apoi întristare, o intrigă şi apoi o provoacă. Dacă vreţi să aflaţi de ce, poftiţi şi o citiţi, ca să ştiţi ce să dăruiţi copiilor!

Cele mai impresionante povestiri au ca temă chiar noaptea naşterii pruncului Iisus. Una se numeşte "Noaptea sfântă" şi scriitoarea îşi omagiază aici bunica pierdută când avea 5 ani, de la ea a auzit povestea ciobanului arţăgos care se miră de bărbatul străin venit să-i ceară puţin foc: dulăii nu-l vatămă, oile nu fug de el, bâta nu-l doboară şi jăraticul nu-i arde mâinile. Ciobanul îl urmăreşte până la peştera unde îşi adăpostise soţia şi copilul, i se face milă şi-i dă o blană de oaie, iar bunătatea îi deschide ochii şi vede miracolul.

Altă povestire "Pacea Domnului" narează o întâmplare ce arată gravitatea şi profunzimea omului nordic. Stăpânul celui mai bogat domeniu din ţinut porneşte în seara de Ajun să caute nuiele de mesteacăn pentru saună, dar începe viscolul şi se rătăceşte în pădure. Îşi găseşte refugiul în vizuina unui urs. Întors nevătămat acasă, omul porneşte vânătoarea în ziua de Crăciun, vânatul ţintit este chiar ursul ce-l îngăduise în vizuina lui. Şi iarăşi vine îndemnul de a citi textul pentru a afla ce a păţin nesăbuitul stăpân şi ce au înţeles soţia şi fiul lui din toată întâmplarea...

Povestirile pornesc de la Biblie, dar abundă în detalii din mitologia nordică. "Dimineaţa de Crăciun" cuprinde o descriere a drumului nocturn făcut de Jan Andersson şi soţia lui Kattrina, împreună cu alţi vecini, ca să ajungă devreme la biserică. Soţii o duc cu ei şi pe fetiţa de un an şi patru luni, iar tatăl cercetează grijuliu pădurea şi observă că în locul brazilor străvechi acoperiţi de zăpadă se piteau spiriduşi cu ochi pătrunzători sub căciulile albe, cu gheare lungi şi ascuţite ieşind din mănuşile de nea. Doar cântecul psalmilor îi îndepărtează...

Multe povestiri învăluie pe cititor în falduri fabuloase. "Dumnezeu şi Sfântul Petru" pune în balanţă dragostea fiului faţă de mama sortită iadului şi răul ce nu dispare din sufletul păcătoasei, nici după ce a cunoscut suferinţa, aşa că salvarea ei este imposibilă cu toată bunăvoinţa Domnului. "Fuga în Egipt" narează cunoscutul episod din perspectiva palmierului la umbra căruia poposesc Iosif şi Maria cu pruncul Iisus.

Întâmplările biblice compun urzeala pe care scriitoarea ţese covoare fermecate. Povestea turnului Babel oferă doar un pretext în "Prinţesa din Babilon" pentru a tâlcui ponoasele răsfăţului, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Povestirea "În Nazaret" îi înfăţişează pe Iisus şi Iuda copii făurind păsărele din lut. "Mărăcinarul cu gât roşu" seamănă cu o tolbă cu legende ale feluritelor vietăţi, cea a mărăcinarului leagă una din zilele Facerii de ziua Răstignirii.

Revăd cele 14 povestiri, nu mă îndur să las una deoparte: "Cuşca de şoareci" şi "Craniul" au pasta unui realism naiv, în "Cele şapte păcate de moarte" un călugăr înţelept îi vine de hac diavolului, "Fântâna Magilor" tălmăceşte altfel una din marile teme biblice, iar în "Viziunea împăratului", sibila şi Augustus află de naşterea pruncului sfânt. Volumul ne reaminteşte o scriitoare extraordinară, prima femeie distinsă cu Premiul Nobel şi primită în Academia suedeză.

Ziarul financiar, Ziarul de duminica
23 dec 2011

 

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cartea de Crăciun
  • An apariție: 2011
  • Ediție: I
  • Pagini: 192
  • ISBN: 978-973-50-3328-6
  • Colecție: Humanitas Junior
  • Domeniu: 6–9 ani, povestiri
  • Autor: Selma Lagerlöf
  • Ilustraţii: Ilon Wikland
  • Traducere: Liliana Donose Samuelsson

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU s‑a născut în Brașov. Se înţelege foarte bine cu copiii și nu s‑a despărţit toată viaţa de cărţile lor. A observat astfel multe lucruri ciudate, printre care și următoarele: Cine citește de dimineaţă departe ajunge. Cartea‑prietenă la nevoie se cunoaşte. O carte bună se cunoaște de dimineaţă. Cartea e brăţară de aur. Cu o carte nu se face primăvară.

Evenimente

Humanitas Junior pe Social Media

contact