Închide Close

Humanitas Junior

Cristian Ciobanu, Ultimii dinozauri

Piticii şi uriaşii din Insula Haţeg

Ilustrații de Ana Alfianu

Introducere și control științific de conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava

 

O călătorie în timp și o poveste captivantă, în care știința se întâlnește cu legendele!

Ne sunt ghizi Cristian Ciobanu, specialist în geoturism la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, care ne invită să descoperim de ce sunt deosebiți dinozaurii ce stăpâneau cândva pe acest teritoriu, Ana Alfianu, autoarea și ilustratoarea bestsellerului Val și Cetatea Sufletului, care recreează în ilustrații bogate lumea Insulei Hațeg, și cercetătorul Zoltán Csiki-Sava, de la care înțelegem cum reușește paleontologia să ne aducă dinaintea ochilor trecutul îndepărtat.

 

Acum zeci și zeci de milioane de ani, pe când munții Pirinei, Alpi și Carpați încă nu se formaseră, iar sudul Europei era doar o întindere de apă, regiunea din Transilvania cunoscută astăzi ca Țara Hațegului era o insulă subtropicală înconjurată de Oceanul Tethys.

Acolo, în mijlocul vegetației luxuriante, și-au găsit adăpost o mulțime de specii de animale, de la șerpi, broaște și păsări până la giganticul pterozaur Hatzegopteryx și la fascinanții dinozauri pitici.

Captivi pe acest teritoriu, dinozaurii din Insula Hațeg s-au dezvoltat cu totul altfel față de exemplarele megafaunei de pe continent, continuând să-i surprindă și astăzi pe oamenii de știință, care le studiază cu pasiune urmele și le recompun din detalii existența.

Deschide această carte și cercetează-i cu atenție: sunt ultimii din rasa lor!

 

„În mod remarcabil, mai toate personajele poveștii care te așteaptă au trăit doar pe străvechea Insulă Hațeg și sunt cunoscute doar de aici. Sunt cu adevărat unice, nemaiîntâlnite nicăieri alt­undeva în lume.“ — ZOLTÁN CSIKI-SAVA

Despre Cristian Ciobanu

CRISTIAN CIOBANU este doctor în geografie, cu o lucrare despre geografie mentală în București. Din 2011 predă managementul patrimoniului la masteratul de Geo-biologie aplicată în conservarea patrimoniului natural și cultural, la Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea din București. Din 2004 până în 2012 a fost voluntar la Geoparcul Țara Hațegului, iar din 2012 locuiește în Țara Hațegului și lucrează la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, unde derulează programe educaționale și ghidează vizitatorii în lumea fascinantă a dinozaurilor, naturii și culturii din geoparc. Este evaluator UNESCO pentru geoparcuri, membru ales în Comitetul Consultativ al Rețelei Europene a Geoparcurilor și reprezentant al Universității din București în Comitetul de Coordonare al Rețelei. Preocupările sale științifice includ interpretarea patrimoniului prin percepția asupra spațiului, geografia sacră a Țării Hațegului și o serie întreagă de geografii ale percepției: geografie imaginativă, geoteologie, geocritică etc.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Ultimii dinozauri
 • Subtitlu: Piticii şi uriaşii din Insula Haţeg
 • An apariție: 2023
 • Ediție: I
 • Pagini: 64
 • Format: 21x29 cm
 • ISBN: 978-973-50-7927-7
 • Colecție: Humanitas Junior
 • Domeniu: 6+ ani, cărți educative, cărți ilustrate, Științele naturii
 • Autor: Cristian Ciobanu
 • Ilustraţii: Ana Alfianu

Noi apariții

Author Spotlight

Cristian Presură

pagina autorului

În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. S-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.

Evenimente

Humanitas Junior pe Social Media

contact